Inštalácia QtCreator

Minimálne dvaja študenti tvrdili, že Qt Creator je výhodné prostredie pre začiatky práce s C. Je multiplatformné, rýchlo sa vyvíja a má za sebou tradične silného partnera — kedysi Nokiu, dnes spoločnosť Digia. Ukážme si sprievodcu inštaláciou tohto prostredia na Windowse.

Naozaj to bude jednoduché: budeme klikať na Next a ešte raz na Next. Výhodou je, že spolu s prostredím sa rovno nainštaluje aj kompilátor MingW, čím si ušetríme jeho pracnejšiu manuálnu inštaláciu. Celé to bude trvať zhruba 20 minút (možno kratšie) a to vrátane sťahovania dát cez web.

Najprv si stiahneme inštalátor z projektových stránok. Máme dve možnosti — buď megaveľký (2GB) plný inštalátor alebo sieťový miniinštalátor, ktorý si komponenty dotiahne zo siete. Po spustení si užijeme sadu dialógových okien.

Prvé dialógové okno je nuda:

V druhom sa začnú získavať informácie o komponentoch z netu:

Tretie vám umožňuje nastaviť inštalačnú cestu. Nech si zvolíte čokoľvek, veľmi zdravá zásada je nepoužívať v ceste medzery: unixoidné nástroje majú tendenciu sa kvalitne zblázniť. U mňa inštalujem všetky takého záležitosti to C:\Programs, ale nič nebráni to inštalovať rovno do koreňa. Opať: nevoľte C:\Program Files, je to cesta do pekla.

Štvrté okno je výber komponentov. My nechceme používať celý repertoár nástrojov pre vývoj QT na všetkých platformách: ale napriek tomu sa nevyhneme nasledovným súčastiam:

  • potrebujeme zinštalovať samotný kompilátor MingW
  • a potrebujeme zinštalovať aspoň jednu z verzií aplikačného rámca QT. Qt Creator je totiž divný: ak nenájde pri vytváraní projektu žiadnu z verzií QTčka, bude nervózny a nedovolí vám vytvoriť projekt. Zvoľme cestu najmenšieho odporu a vyberme napr. poslednú verziu. Zožerie síce 2GB, ale veď miesta máme dosť.

V ďalšom kroku sa tešíme z licencie:

V šiestom kroku zase vyberme chlievik v ponuke Štart:

Teraz nám inštalátor zosumarizuje všetky balíčky, ktoré potrebujeme nainštalovať:

Následne sa začnú sťahovať balíčky z internetov a inštalovať.

V poslednom kroku sa tešíme z inštalovaného QT Creatora a voliteľne si ho spustíme.