Základný hardvér

Popis základného hardvérového balíčka, ktorý budeme používať na tomto predmete.

V prípade, že si chcete hardvér kúpiť, tu nájdete zoznam vecí, ktoré potrebujete na plnohodnotnú účasť na tomto predmete. Nie je problém si tieto veci objednať z Číny - je to najlacnejšia možnosť, len treba rátať s dlhšou dobou dodania. Tento tovar je možné objednať aj z lokálnych e-shopov. Uvádzam odkazy na techfun.sk, ale môžete hľadať aj iné alternatívy. Na viacerých miestach viete nájsť aj celé balíčky s rôznymi komponentmi.

Prehľad komponentov a cien

Zo stránky techfun.sk

Položka Cena Poznámka
Arduino Nano 5.70€ originál stojí zhruba 20€, postačuje však aj klon (je to open hardware a teda klony sú spoľahlivou kópiou). Pre väčšie projekty môže byť vhodnejšie iné Arduino (napr. Uno), ktoré umožní aj pripojenie na internet a pod. Z Číny sa dá Nano kúpiť výrazne lacnejšie. Vyberte si verziu s napájkovanými pinmi.
Breadboard 3.20€ Slúži na pripájanie ostatných komponentov k Arduinu bez toho, aby ste museli pájkovať a aby sa to dalo znovu použiť.
Dupont káble 2.80€ Slúžia na prepájanie komponentov. Pri použití breadbordu vám stačia M-M (aj keď I2C expander z tohto zoznamu asi potrebuje F-M, aby ste to vedeli nejako elegantne použiť). S kratšími káblami sa ťažšie pracuje ak je na doske zapojených viac vecí, odporúčam aspoň 20cm.
Senzor napätia 1.80€ Nepovinné - slúži na demonštráciu základných princípov na 1. cvičení. Použijeme to ako lacnejšiu variantu multimetra, ktorý vie merať napätie, odpor aj prúd.
Kit pasívnych komponentov 3.20€ Balíček obsahujúci rezistory, potenciometre, LEDky a tlačidlá. Občas sa oplatí kúpiť takéto balenie - ak chcete viac ako po jednom kuse z každého komponentu.
Rezistory 1.90€ Väčšinou nájdete veľa v jednom balení. Sú dosť malé, takže sa ľahko zničia alebo stratia. Budeme používať predovšetkým 10KΩ a 330Ω (resp. niečo medzi 100Ω a 500Ω, podľa dostupnosti).
Potenciometer 0.50€ My budeme používať B10K, ale je to v podstate jedno.
Fotorezistor 0.20€ Analógový senzor mení svoj odpor v závislosti od intenzity svetla. Alternatívne ide použiť analógový termistor. Analógový senzotr
LEDka 0.05€ Pri LEDkách na farbe záleží, ale môžete použiť ľubovoľnú. Na cvičení použijeme asi 1 bielu a jednu inej farby.
Tlačidlo 0.15€ Použijeme tlačidlo so 4 pinmi.
Buzzer 0.50€ Pasívny slúži na vytváranie melódie, aktívny na alarm, resp. jeden tón. My budeme mať k dispozícii pasívne zariadenia.
7-segmentový displej 0.80€ Na zobrazovanie čísel alebo písmen.
I2C expander 2.30€ Nie je potrebné taký sofistikovaný, stačí aj jednoduchší (k dispozícii máme PCF8574AP).
Digitálny senzor 2.00€ Napr. tento senzor teploty a vlhkosti. Môžete použiť ľubovoľný iný senzor. Často nájdete rôzne takéto senzory vo väčších balíčkoch