Slovensko získalo dve zlaté medaily na Medzinárodnej olympiáde v informatike

Slovenská republika získala na 25. Medzinárodnej olympiáde v informatike pre študentov stredných škôl, ktorá sa skončila v piatok vyhlásením oficiálnych výsledkov v austrálskom Brisbane, dve zlaté a po jednej striebornej aj bronzovej medaile.

Informuje o tom stránka s výsledkami súťaže.

Slovensku sa tak po dlhšom čase (dve zlaté sme mali naposledy v roku 2005) podarilo výraznejšie presadiť v medzinárodnej konkurencii. Najúspešnejšou krajinou sa stala Čína so štyrmi zlatými medailami. Ďalšie tri zlaté medaily si odniesli Rusi, po dve potom okrem Slovenska ešte USA, Kórea a Rumunsko. Ďalších 10 krajín získalo po jednej zlatej medaile. Podarilo sa nám zdolať najväčších konkurentov z nášho regiónu - Poliakov aj Čechov, ktorí tento rok odchádzajú bez zlatej medaily.

Zlatú medailu z minulého roku obhájil Eduard Batmendijn z Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni, ktorý skončil so 485 bodmi (zo 600 možných) na 22. mieste ako šiesty európan v poradí. Druhé zlato patrí Jakubovi Šafinovi z Gym. P.Horova v Michalovciach za 24. miesto. Ďalšími našimi medailistami sú Jozef Marko z Gym. Lettricha v Martine (striebro, 62. miesto) a Jaroslav Petrucha z Gym. Metodova v Bratislave (bronz, 109. miesto).

Zvyšok slovenskej výpravy tvorili člen medzinárodného odborného výboru súťaže RNDr. Michal Forišek, PhD. (FMFI UK), vedúci delegácie RNDr. Rastislav Krivoš-Belluš, PhD. (PF UPJŠ), pedagogický vedúci Mgr. Vladimír Boža (FMFI UK) a ako autorka jednej zo súťažných úloh Mgr. Monika Steinová, PhD. (Zürich, Švajčiarsko)

Na Medzinárodnej olympiáde v informatike, na ktorej za každú krajinu súťažia maximálne štyria súťažiaci, sa zlatá medaila udeľuje prvej dvanástine súťažiacich, strieborná ďalšej šestine a bronzová ďalšej štvrtine súťažiacich v celkovom poradí.

Tohto roku sa Medzinárodnej olympiády v informatike zúčastnilo 299 oficiálnych súťažiacich zo 77 krajín celého sveta, ktorí prešli sitom národných súťaží. Absolútnym víťazom sa stal Číňan Lijie Chen s počtom bodov 569, pričom v piatich úlohách zo šietich získal maximum, teda po 100 bodov.

Súčasťou programu mimo súťažných dní bola aj prehliadka austrálskej zoo s voľne poskakujúcimi kengurami, ako aj pláže v Golden Coast-e (doslovný preklad zlatom pobreží), kde aj teraz v zime je možné sa okúpať či zasurfovať si.

Úlohy riešené súťažiacimi je možné nájsť na http://www.ioi2013.org, prípadne si môžete stiahnuť ich slovenský preklad.