10 - Raspberry Pi

Raspberry Pi - PDF

Intro, remote access (SSH, VNC)

GPIO, WiringPi, I2C

Úlohy

  • Pozrieť si videá
  • Zodpovedať na otázky:
    1. Niektoré senzory (napr. ultrazvukový senzor) majú operačné napätie 5V. Navrhnite spôsob ako ho napojiť na Raspberry Pi. Problém môže nastať, keď senzor bude mať na výstupe 5V, čo je pre GPIO na Raspberry Pi príliš veľa. Ako to vyriešiť?
    2. Nie vždy potrebuje byť Raspberry Pi pripojené k monitoru, klávesnici, myši a pod. Často môže slúžiť len na komunikáciu, spracovanie dát … Operačný systém Raspbian existuje aj vo verzi bez desktopu (teda bez grafického prostredia). Práca so zariadením sa vykonáva cez príkazový riadok (cez SSH). Akým spôsobom sa dá zapnúť SSH ak nie je k dispozícii monitor, klávesnica a nie je možné to nastaviť priamo a k raspi-config sa nedá dostať (lebo SSH ešte nie je povolené)?
    3. Zadanie od zákazníka: Mám podlahové kúrenie. Viem si nastaviť požadovanú teplotu iba centrálne, nie pre jednotlivé miestnosti. Avšak každá miestnosť má priradený ventil na reguláciu prietoku vody, ktorý tým pádom slúži aj na reguláciu teploty v miestosti. Pôvodne sú všetky ventily nastavené rovnako - miestnosti sú ale rôzne (nábytkom, využitím, rozlohou…). Navrhnite systém na monitorovanie teploty v každej miestnosti počas jedného týždňa. Na základe týchto dát potom niekto (toto nie je váš problém kto a ako) nastaví prietok vody do jednotlivých izieb, tak aby bola všade rovnaká teplota. Rozpočet nie je obmedzený (ale o zákazníka bojujete aj dobrou cenovou ponukou). V návrhu použite akékoľvek senzory, moduly, avšak nech ide o Arduino a Raspberry Pi (ich verzie a počet je na vás). Je tiež jedno akým spôsobom a v akom formáte sprostredkujete finálne dáta. Popíšte svoje riešenie - použité komponenty, protokoly a pod.

Email

Pošlite email o absolvovaní cvičenia s dvoma bodmi

  1. odpovede na požadované otázky - nemusíte zachádzať do veľkých detailov.
  2. akékoľvek doplňujúce otázky ohľadom Raspbery Pi