Inštalácia nástrojov pre Android 1 – stiahnutie Android SDK

O čo pôjde

V tomto temer komiksovom tutoriáli sa prevedieme inštaláciou Androidu: jednak Android SDK a jednak plug-inu pre vývojové prostredie Eclipse (javáci poznajú z počutia), v ktorom budeme klepkať kód.

Stiahnutie a inštalácia Android SDK

V prvom kroku stiahneme Android SDK (Software Development Toolkit), teda základnú sadu nástrojov, ktorá umožní vyvíjať aplikácie pre Android. Toto SDK obsahuje hlavne kompilátor zdrojových súborov, ďalšie nástroje (napr. debugger, balíčkovač a podobne) a samozrejme knižnice pre jednotlivé verzie Androidu.

Navštívime web Android SDK (http://developer.android.com/sdk/index.html) a stiahneme verziu pre svoju platformu. Keďže ja mám Windows, budem demonštrovať inštaláciu na tomto operačnom systéme.

Stiahneme inštalátor installer_r17-windows.exe, ktorý nás pohodlne prevedie inštaláciou a samozrejme ho hneď spustíme.

Priebeh inštalácie

V prvom kroku poobdivujeme uvítaciu obrazovku. Nič zaujímavé na nej nie je, tak ju rovno Next-neme.

V ďalšom kroku sa vyhľadá nainštalovaná Java (JDK). Ak JDK nemáte, v tejto chvíli vám neostáva nič iné, len si ju nainštalovať. Žiaľ, tento tutoriál vám v tom nepomôže, ale tento predpokladaný krok nie je náročné dosiahnuť. Ak sa Java úspešne nájde, stačí poobdivovať cestu k nej a stlačiť Next. Niekedy sa stane, že máte k dispozícii viacero verzií — napr. mne sa z rozličných dôvodov v systéme nazbieralo viac Jiav (vyslov džiav), ale inštalátor našiel poslednú, sedmičkovú verziu.

V ďalšom kroku načim zvoliť adresár pre inštaláciu SDK. Ako vidno, mám 64-bitový Windows a inštalátor sa snaží nainštalovať to do 32-bitových Program Files. Osobne mám traumu z nejedného softvéru, ktorý slúži pre vývoj alebo súvisí s Linuxom a chce sa nainštalovať do adresára s medzerami v názve (Program MEDZERA Files). Preventívne by som Androida nainštaloval do C:\Android\android-sdk, ale môžete veriť aj ceste, ktorú navrhuje inštalátor.

V ďalšom kroku už len vyberieme priečinok v ponuke Štart. Tu neváhame a Nextujeme.

A je tu finále. Android SDK je v základe nainštalované a len sa nás spýta, či má stiahnuť správcu jednotlivých platforiem pre emulátor. Rozhodne to začiarknime, lebo to nie je všetko. Musíme totiž stiahnuť knižnice pre jednotlivé verzie Androidu, aby sme ich vedeli emulovať a zároveň aby sme pre nich vedeli cieľovať naše aplikácie. Ergo, Finish, ale vedzte, že nekončíme.

Inštalácia platforiem pre Android a.k.a SDK Manager

Android SDK Manager zodpovedá za sťahovanie jednotlivých platforiem Androidu a ich prípadnú aktualizáciu. Ako je napísané v nejednej úvodnej prezentácii k Androidu, každá verzia je reprezentovaná samostatnou sadou knižníc a príslušnou úrovňou API. Android 4.0.3 zodpovedá API Levelu 15 a zase taký klasik starších mobilov Android 2.3.3 je API Level 10. Každá z týchto verzií má samostatnú a nezávislú knižnicu v podobnom duchu ako je Java 7 nezávislá od Javy 6, i keď na nej stavia.

Základný vizuál Android SDK Managera je toť:

Všimnite si, že máte k dispozícii knižnice pre všetky možné verzie Androidu od verzie 1.5. Rozhodne nemusíte inštalovať všetky: jednak by vám zabrali kopu miesta na disku a jednak je to na úvod zbytočné. Pre jednoduchosť som si zvolil a na obrázku začiarkol stiahnutie Androidu 2.3.3 (API 10). I z tohto podstromu nie je potrebné všetko. Začiarkol som si len SDK Platform a Google APIs. Ostatné položky (OpenSense SDK for Phones a pod.) sú špecifické pre konkrétne zariadenia od konkrétnych výrobcov, ale to nás teraz netrápi.

Rovnako z položky Extras som začiarkol len inštaláciu Google USB Drivera, ktorý sa hodí v prípade, keď chceme rovno pripojiť zariadenie k vývojovému stroju a nasadzovať aplikácie rovno doňho namiesto použitia emulátora. (Znalci vedia, že sa to oplatí, emulátor — ako uvidíte — je pomalý ako storočná korytnačka.)

Inštaláciu spustíme kliknutím na Install X packages, u mňa som zvolil 4 balíčky (obrázku neverte ;-))

  • Android SDK Platform-Tools (z hornej vetvy Tools).
  • Android 2.3.3 (API 10) SDK Platform
  • Google APIs
  • Google USB Driver

Následne od nás bude chcieť manažér odsúhlasenie licencie. Rovno vyberieme možnosť Accept All a potvrdíme OK.

Môžeme si ísť dať kávu, pretože sa začnú sťahovať jednotlivé knižnice, ľa! Obdivovaťprogressbar nie je žiadna zábava, radšej si pozrime nejaké jútobové video. U mňa trvalo stiahnutie asi tri minúty, tak si ho pustite dokola toľkokrát, koľko chcete.

Ak sa všetko nainštaluje správne, sme šťastní a môžeme si kúpiť svoj prvý virtuálny mobil. Ak sa niečo nainštalovalo zle, pomôže ITcrowdovské “vypnúť-zapnúť”, teda zatvorenie Managera a znovuspustenie.

Ale o tom v ďalšom dieli.